Перший в Україні Центр трансплантології запрацював у нашій лікарні!

Надрукувати

Перший в Україні Центр трансплантології запрацював у нашій лікарні!

 

Новоствореному Центру поки немає аналогів в Україні. Тут є 7 реанімаційних та 10 стаціонарних ліжок. А також дві ізольовані операційні із сучасним обладнанням. Символічним стало проведення трансплантації двох нирок від посмертного донора у день відкриття. У ніч на 25 серпня рідні дали згоду на забір органів 61-річного мешканця Львівщини, який помер від інсульту.
Підготовка до відкриття унікального Центру тривала близько півтора року. За зразок, було запозичено ідеї аналогічних проектів закордоном. «Дуже важливо, що наш Центр розташований ізольовано. Тут є своя окрема вентиляція, окремі палати тільки для трансплантованих. Адже такі пацієнти, як правило, мають знижений імунітет», - каже керівник новоствореного Центру Максим Овечко.
Першу трансплантацію провели 43-річному і 47-річному мешканцям Тернопільської області і Чернівців. Один чоловік був на гемодіалізі 10 років, інший – менше року.

«Найважче для лікарів – розмовляти з рідними, близька людина яких померла, про донорство. У кожному випадку потрібний свій підхід. Рідним 61-річного чоловіка ми показали відео, на якому мама зустрілася з чоловіком, в грудях якого б’ється серце її сина. Вони зрозуміли, наскільки це важливо врятувати чиєсь життя і погодилися на забір нирок», – розповідає Максим Овечко.
Спеціально з нагоди відкриття стіни Центру прикрасили світлинами проекту «Час жити». Учасниками фотопроекту стали пацієнти, які наважилися та погодилися на трансплантацію органів і отримали «час жити». Герої фотовиставики: Оксана Мазур, Василь Худьо та Ярослав Рубцов з родиною завітали на відкриття. Сьогодні вони вже відновилися після складних операцій, продовжують активне життя, мріють та виховують дітей.

На сьогодні Клінічна лікарня швидкої допомоги у лідерах української трансплантації. Від початку цього року у нас пересаджено 32 органи, а загалом виконано уже 54 трансплантації. Лікарі прагнуть у перспективі проводити по пів тисячі таких операцій щороку і зробити свій внесок у досягнення трансплантаційної незалежності в Україні!